Menu
A+ A A-

Θέρμανση με τζάκι και αιθαλομίχλη

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΤΖΑΚΙ – ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ.

 

Eνα αναμμένο τζάκι δεν είναι μόνο ένα όμορφο θέαμα για το χειμώνα και ένας εναλλακτικός (όχι πάντα οικονομικός) τρόπος θέρμανσης.

Στις μέρες μας, όπου αρκετοί πολίτες αρνούνται να βάλουν το ακριβό πλέον πετρέλαιο στα σπίτια τους ή να διαθέσουν τα χρήματά τους για την εγκατάσταση των εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης, η λύση του τζακιού μοιάζει η ιδανική.

 

Είναι όμως; Τι πρέπει να προσέχουμε για να το απολαύσουμε ακίνδυνα:

 

Ενα τζάκι εκπέμπει στην ατμόσφαιρα σε 4 ώρες όσα μικροσωματίδια εκπέμπουν 1.000 καινούργια αυτοκίνητα σε μία ημέρα» τονίζει η διεπιστημονική ομάδα που έκανε έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα φαινόμενα αιθαλομίχλης πάνω από αρκετές ελληνικές πόλεις, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θαλής»
Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, επιβεβαιώνουν ότι η στροφή στην καύση ξύλων, μέρος των οποίων είναι ακατάλληλο, αυξάνει αρκετά την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη συγκέντρωση μικροσωματιδίων. 
Ενδιαφέρον είναι, ότι από τα ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώθηκε η υποψία ότι αρκετοί συμπολίτες μας δεν καίνε κατάλληλα καυσόξυλα αλλά «επικίνδυνα» ξύλα, όπως αυτά που προέρχονται από παλιά κουφώματα, κάτι που αποδεικνύουν οι υψηλές συγκεντρώσεις αερίων αρωματικών ενώσεων, όπως το τολουόλιο, το οποίο αποτελεί διαλύτη για χρώματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων που σχετίζονται με τον προσδιορισμό καρκινογόνων πολυαρωματικών υδρογονανθράκων στην ατμόσφαιρα. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, «λόγω των διαφορών στη φυσιολογία αλλά και την ένταση της φυσικής δραστηριότητας μεταξύ παιδιών και ενηλίκων η εσωτερική δόση των πολυαρωματικών υδρογονανθράκων είναι αρκετά υψηλότερη στα παιδιά. Κατά συνέπεια ο εκτιμώμενος κίνδυνος καρκινογένεσης ανέρχεται για τα παιδιά σε πέντε στο εκατομμύριο ενώ για τους ενήλικες σε ένα στο εκατομμύριο». 
Αρα ΠΡΟΣΟΧΗ! Μακρυά από τα «επικίνδυνα ξύλα>>

 

Ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των πιο λεπτόκοκκων μικροσωματιδίων παρατηρείται κατά την καύση ξύλων και στο εσωτερικό των σπιτιών. Το τζάκι δεν βγάζει όλο τον καπνό έξω από το σπίτι, αλλά και μέσα, ειδικά εάν δεν τραβά καλά.  Ειδικότερα, η συγκέντρωσή τους σε ένα σπίτι με μη ενεργειακό τζάκι είναι τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με ένα σπίτι χωρίς τζάκι.

Το μεγαλύτερο μέρος των μικροσωματιδίων, σε ποσοστό 80-90%, που εκλύονται από την καύση ξύλων είναι μικρά με διάμετρο 2,5 μικρομέτρων. Αυτό σημαίνει, ότι αυτά τα σωματίδια δεν συγκρατιούνται από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, αλλά εισχωρούν βαθύτερα επηρεάζοντας τους πνεύμονες και προκαλώντας χρόνια βρογχίτιδα , παροξυσμό βρογχικού ασθματος και άλλα αναπνευστικά - καρδιαγγειακά νοσήματα.

 

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από την εισπνοή της αιθαλομίχλης είναι: 

  • Ερεθισμός του φάρυγγα.
  • Ρινική καταρροή.
  • Ξηροφθαλμία και αίσθημα καύσου στους οφθαλμούς.
  • Ερεθισμός των βρόγχων, βρογχίτιδα, ξηρός βήχας.

Περισσότερο ευάλωτοι στην επαφή με την αιθαλομίχλη είναι ασθενείς με χρόνια πνευμονολογικά και καρδιολογικά νοσήματα. Η εισπνοή αιρούμενων μικροσωματιδίων μπορεί να προκαλέσει παροξυσμό βρογχικού άσθματος και επιδείνωση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και καρδιακής ανεπαρκείας. Έτσι οι χρονίως πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικά νοσήματα μπορεί επιπλέον να νιώσουν:

  • Αίσθημα δύσπνοιας.
  • Αίσθημα καρδιακών παλμών.
  • Δυσφορία στο στήθος.
  • Κόπωση.

Επίσης οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά είναι μια ομάδα πληθυσμού  που είναι περισσότερο ευάλωτοι στις συνέπειες της αιθαλομίχλης.

Χρόνια και συσσωρευμένη έκθεση σε σωματίδια μικρότερα των 2,5 μm έχει συσχετιστεί με αύξηση των περιπτώσεων του καρκίνου του πνεύμονα καθώς και με μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 1,3 χρόνια. Επίσης αυξάνεται η επίπτωση της χρόνιας βρογχίτιδας και της αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Για αυτό είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχει ένα μισάνοιχτο παράθυρο στο χώρο, για την ανανέωση του αέρα.

Οι σύγχρονες μορφές καύσης (καυστήρες πέλετ, αποδοτικές σόμπες, ενεργειακά τζάκια κλπ) δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και θα πρέπει να προτιμώνται.

 

Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για λήψη μέτρων από την πολιτεία για την προστασία της δημόσιας υγείας.  Μια τέτοια κίνηση θα είχε και οικονομικό όφελος λόγω της μη αύξησης των δαπανών νοσηλείας και φαρμάκων για πολίτες που θα αναζητούσαν ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια από τις  επιπτώσεις  της αιθαλομίχλης στην υγείας τους.

 

FaLang translation system by Faboba

Contact us

IGOUMENITSA

Gr. Labraki 2, 4th floor

46100 Igoumenitsa

tel.: +30 26650 25590

Opening hours: Mo-Fr 8:00-16:00

IOANNINA

Nikopoleos 18

tel.: +30 26510 24402

We work with:

 

 

Login

+30 2665 22222